Nederlandse landschapsarchitecten zijn voorlopers bij het vinden van oplossingen voor ‘global issues’ als klimaatverandering, voedselvoorziening, de leefbaarheid van steden en de energietransitie. Zij zetten hierbij regelmatig ontwerpend onderzoek in als middel om vat te krijgen op opgaven en perspectieven te ontwikkelen. Maar wat is ‘ontwerpend onderzoek’ eigenlijk precies? Hoe wordt er in de dagelijks praktijk mee omgegaan? En kan ontwerpen worden ingezet voor kennisverwerving, en hoe dan?
In deze publicatie reflecteren onderwijsinstellingen, bureaus en opdrachtgevers vanuit hun eigen perspectief op vragen zoals deze en gaan ze op zoek naar een gemeenschappelijke basis om op voort te bouwen. Doel is het onderzoeksdomein, en daarmee de fundamenten van het vak, verder te ontwikkelen.
Samenstelling en redactie: Steffen Nijhuis (TU Delft) en Danielle Niederer (DSL).
Met bijdragen van: Joeri de Bekker, Steven Delva & Marieke Berkers, Noël van Dooren, Mark Eker, Harma Horlings, Joks Janssen, Inge Kersten & Hank van Tilborg, Sanda Lenzholzer, Madeleine Maaskant, Jan Herman Meijer & Danielle Niederer, Steffen Nijhuis, Jorrit Noordhuizen & Wieteke Nijkrake, Adrian Noortman, Jeroen de Vries & Johan Vlug, Egbert Stolk en Abe Veenstra.
Te downloaden en te bestellen via: https://www.dutchschooloflandscapearchitecture.nl